Ficus - Air So Pure

Ficus (Benjamina Exotica en 
Ficus Golden King)   NIEUW

Luchtzuiverende kwaliteiten
    3

Bereisd en geliefd

Oorsprong

De Ficus is een enorm diverse plantensoort. Er zijn talloze sub-gewassen die ook erg kunnen verschillen in uiterlijk. De Ficus soorten die verkocht worden als kamerplanten komen bijna allemaal uit de regenwouden van zuid-oost Azië. Thailand, Maleisië en India worden vaak als landen genoemd waar de Ficus veel in het wild voorkomt. 

Standplaats

Doordat de Ficus gewend is aan het klimaat van zuid-oost Azië, waar de zon een stuk feller is, staat hij bij ons ook het liefst in zoveel mogelijk zonlicht. Probeer een Ficus dan ook zo dicht mogelijk bij een raam te zetten, het liefst een raam die op het zuiden uitkijkt. Hier komt namelijk het meeste zonlicht naar binnen. Vergeet niet de Ficus zo eens in de paar weken wat te draaien, zodat de verschillende kanten van de Ficus in de zon komen te staan. Anders kan het zo zijn dat de plant aan één kant kaal wordt, en dat wil niemand natuurlijk. Let er wel op dat je de plant wat meer water geeft als deze in het volle zonlicht staat en wat minder wanneer je Ficus op een redelijk donkere plek staat. Als laatste is het belangrijk dat de Ficus niet op de tocht staat, dus bij open ramen of deuren. 

Verzorging

De Ficus komt oorspronkelijk uit het regenwoud en hij houdt dan ook van water. Een goede richtlijn is dan ook om ervoor te zorgen dat de grond altijd vochtig is. Vochtig houd in dat de aarde niet nog drupt van het water, maar ook niet kurkdroog is. Je kunt je vinger in de grond steken om het te meten, als je de vinger er weer uithaalt en er kleeft helemaal geen grond aan dan is de plant te droog en moet hij nodig water hebben. Een Ficus hoef je in principe maar één keer per week water te geven. Gebruik hierbij water op kamertemperatuur, vooral in de winter. Hoeveel water de Ficus nodig heeft hangt af van de lengte van de Ficus en het seizoen (in de zomer verbruikt een plant meer energie en heeft dus meer water nodig). De Ficus vindt extra plantenvoeding zo eens in de 2 weken ook erg prettig.

Snoeien

Als een Ficus te groot wordt of hij heeft lelijke uitlopers ontwikkeld kan je deze het beste in het najaar snoeien. Het snoeien helpt omdat de plant weer voeding over heeft om nieuwe takken te gaan groeien en omdat er weer meer licht op de stam komt. Door te snoeien zorg je er dus voor dat je een mooie, volle Ficus houdt die niet te groot wordt of veel uitlopers heeft. Je kan te lange takken simpelweg wegknippen met een bladschaar of mesje. Er zal wat wit sap uit de afgeknipte takken komen, dit droogt vanzelf. 

Giftig

Het sap van de Ficus is wit en kan irritatie veroorzaken als het in contact komt met de huid. Het opeten van een Ficus blad is dan ook niet aan te raden. Let er dan ook op dat kinderen blaadjes niet in hun mond stoppen. Het is zeker niet levensbedreigend, maar kan wel voor irritatie zorgen. Verder is de Ficus een zeer vriendelijke plant

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuwsberichten